Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen parantavat terveyttä tutkitusti. Opintojeni lopputyö käsitteli ulkoilun terveysvaikutuksia ja luin työtäni varten monia aihetta käsitteleviä tutkimuksia. Ulkoilu tuo lisää happea kehoon, mikä edistää muun muassa aivojen toimintakykyä. Ulkona tai luonnossa liikkuminen laskee verenpainetta, antaa uusia ärsykkeitä keholle(erityisesti jos liikutaan epätasaisissa maastoissa) sekä lievittää masennusta ja stressiä.

Olen itse todennut, että tutkimusten tieto toteutuu myös käytännössä. Huonosti nukutun yön jälkeen olo on usein uupunut ja ajatus raskaasta liikuntahetkestä ei houkuta. Kevyt ulkoilu lapsen kanssa tai yksin ei tunnu kuitenkaan mahdottomalta. Jo pienen ulkona vietetyn hetken jälkeen tunnen kuinka keuhkot alkavat täyttyä raittiilla ilmalla ja väsynyt ajatus alkaa juoksemaan hieman ripeämmin. Väsymys aiheuttaa pinnan kireyttä, mutta ulkona tämäkin olotila alkaa helpottamaan. Tunnen kuinka sydämen syke alkaa hidastumaan ja olo rauhoittumaan.

Perheen äiti voi ulkoillessa lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Samalla kun oma terveys parantuu raikkaassa ulkoilmassa niin myös lapsi saa laatuaikaa rakkaan äitinsä kanssa. Joskus haen lähikaupasta kupin hyvää kahvia ja katselen lapseni hiekkakakkuleikkiä  puistonpenkillä. Toisinaan taas lasken yhdessä hänen kanssaan mäkeä. Aktiivisessa ulkoleikissä tulee huomaamatta suoritettua hyötyliikuntaa.

Kirjoitin jo aiemmin työmatkaliikunnassa. Ulkoilu on yksi suurimmista syistäni harrastaa aktiivista työmatkaliikkumista. Kun olen reippaillut raittiissa ilmassa ennen työpäivän alkua, koko päivä sujuu kuin siivillä. Ajatus juoksee koko päivän, ruoka maistuu paremmin ja illalla luonnollinen väsymys hiipii kehoon ajoissa sekä mieli rauhoittuu automaattisesti untenmaille.

On siis monia hyviä syitä liikkua ja oleskella raittiissa ilmassa. Kun astuu ovesta ulos, on saavuttanut arjen ilmaisen ja tehokkaan terveysteon.  Suosittelen lämpimästi säännöllistä ulkoilua kaikille! :)