Istuin keskiviikkona koko päivän UKK-instituutilla ja imin innolla itseeni uutta tietoa. Erityisen upeana esityksenä mieleeni jäi Mikael Fogelholmin osuus, jossa käsitetiin muun muassa uusia ravitsemussuosituksia. Mikael esitteli tutkimustuloksia, joissa oli esitelty ihmisten syömistottumusten vaikutusta varhaiseen kuolleisuuteen. Tutkimuksessa kävi ilmi, että niin sanotun "täydellisen" ruokavalion ja yhden tai kahden "huonon" asian omaavan ruokavalion välillä ei ole juuri eroa kuolleisuustilastoissa. Kun "huonoja" ruokailutottumuksia alkoi olla viisi tai kuusi ,niin silloin aikaisen kuolleisuuden riski alkoi olemaan korkea.

Tämä tieto on mielestäni hyvin lohduttava meille tavallisille ihmisille. Eteenkin tämä on loistava uutinen niille, jotka yrittävät syystä tai toisesta muuttaa elintapojaan. Kaikkea ei tarvitse muuttaa, eikä täydellisyyteen tarvitse pyrkiä. Riittää kun lähtee edes hieman vähentämään "huonoja" ja terveydellistä riskiä lisääviä elintapoja. Kollegani kuvaa tätä toimenpidettä hienosti seuraavalla vertauskuvalla:"jokainen hyvinvointia lisäävä teko on yksi tähti taivaalla, joka valaisee elämäämme. Mitä enemmän tähtiä on, sen valoisampi on tiemme, mutta vähemmän on parempi kuin totaalinen pimeys."

Iltapäivän luennoilla Patrik Borg jatkoi Mikaelin viitoittamaa tietoa. Hän puhui luennossaan rennosta painonhallinnasta. Ideana tässä metodissa on se, että mitään ei kiellettä, sillä kielto lisää tarvetta jatkaa samalla mallilla. Rennossa painonhallinnassa lähdetään tuunaamaan jo olemassa olevaa tapaa hieman paremmaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa ihan yksinkertaisia asioita, kuten ruokailun rytmitystä ja kasvisten määrän lisäämistä. Nämäkin asiat tapahtuvat askel kerrallaan. Koko pakkaa ei käännetä heti ympäri, sillä silloin uusien tapojen muuttaminen pysyviksi vaikeutuu. Ihminen ei tutkimusten mukaan pysty omaksumaan monia asioita kerrallaan. Usein yksi hyvin tehty muutos tukee myös seuraavaa.

Patrig Borg ja Mikael Fogelholm ovat yksiä maamme arvostetuinpia ravitsemustieteilijöitä. Itse arvostan heitä hyvin paljon. Oli ihanaa huomata, että näiden ammattilaisten näkemykset tukevat myös omaa ajattelutapaani. Eli...me tavalliset tallaajat voimme lopettaa turhan syyllistymisen pienistä elämämme nautinnoista. Kaiken ei tarvitse oa täydellistä, riittää että emme ole ihan totaalisesti retuperällä.

Näillä sanoin julistan rennomman viikonlopun alkaneeksi! :)006-normal.jpg