Nykyisen työtittelini nimi on liikuntaneuvoja. Työnkuvaani kuuluu auttaa ei niin aktiivisia ihmisiä löytämään liikkumisen ilo sekä motivaatio oman terveytensä ylläpitoon. Työni haaste on saada ihmiset vakuuttumaan siitä, että liikunta on oikeasti ihan kivaa. Totuus kuitenkin on, että todella huonokuntoiselle ihmiselle kokemus edes hieman kuormittavasta liikunnasta voi olla todella epämiellyttävä.

Lähestyn työssäni liikuntaa arjen fyysisen aktiivisuuden kautta. Aihealueesta on olemassa myös tutkimustietoa. Arjen fyysisellä aktiivisuudella tarkoitetaan kaikkea lihastyötä vaativaa toimintaa. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa seisomista. Monimutkaisimmillaan portaiden nousua tai pihatöitä. Arjen fyysinen aktiivisuus on merkittävää muun muassa painonhallinnan kannalta ja se on helppo tapa edetä askel askeleelta kohti fyysisempää elämäntapaa.

Asiakkaani usein hämmästyvät kun kerron heille arkiaktiivisuuden hyödyistä. Heidän mielikuvansa hyödyllisestä liikkumisesta liittyy usein ainoastaan esimerkiksi kuntosalilla käyntiin tai hölkkäämiseen. Helpotus on suuri kun kerron, että arjen aktiivisuutta ei tule missään nimessä väheksyä! Usein käykin niin että he huomaavat olevansa ehkä aktiivisempia arjessaan kuin kuntoliikkujat.

Ihanne olisi, että arjen aktiivisuus sekä kunto- tai terveysliikunta olisivat osana ihmisen elämää. Perusta tällaiselle elämäntavalle luodaan lapsuudessa. Olisi tärkeää, että opettaisimme jälkikasvuamme liikkumaan välimatkat lihasvoimin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi koulu- ja harrastusmatkoja. Teemme todella ison karhunpalveluksen jos kuljetamme heidät aina oven eteen.Jotta kuntoliikunta yhdistyisi tähän aktiiviseen elämäntapaan, lapselle pitäisi sallia monien eri lajien kokeilu. Usein liian aikaisin vakavaksi muuttuva liikuntaharrastus vie ilon liikkumisesta ja vie tätä kautta mielenkiinnon elinikäisen liikunnan harrastamisesta. Lapsen motoriikka kehittyy myös parhaiten kun hän joutuu käyttämään kehoaan eri tavoin.

Arjen aktiivisuuden ylläpitoon voi motivoida eräänlaisen päiväkirjan pito. Kirjaa kaikki fyysiset suorituksesi ylös päivän ajalta ja katso illalla päivän saldo. Jos saldosi jää miinuksen puolelle, asia on todella helppo korjata hyvin pienin teoin. Jos olet reilusti plussan puolella, jatka samaan malliin ja ole  ylpeä itsestäsi!