Itsestä huolehtiminen on yksi terveyden kriteeri. Sitä kartoitetaan erilaisissa kyselyissä kun arvioidaan ihmisen terveyttä ja toimintakykyä. Itsestä huolehtimiseen luetaan  kyky hoitaa omia asioitaan sekä terveyttään. Yksi itsestä huolehtimisen kriteeri on myös kiinnostuminen omaa ulkoista habitustaan kohtaan. Siihen kuuluu muun muassa huolehtiminen omasta hygieniasta, puhtaista vaateista, siististä parrasta, hampaiden pesusta ja hiusten hoitamisesta.

Miehiltä saa usein kuulla lausahduksen, että naisia saa aina odottaa, sillä laittautumiseen kuluu liikaa aikaa. Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että niin saa kuluakkin. Nainen on terve kun hän on kiinnostunut omasta ulkonäöstään. Toki meitä on erilaisia. Toisilla kuluu ripsien ojenteluun tuntikausia kun taas toiset selviävät vartissa. Joillekkin riittää vain hiusten harjaus ja deodorantin lisäys. Pääasia kuitenkin on, että omasta ulkonäöstä ollaan kiinnostuneita edes jollakin lailla.

 Sairaalamaailmassa työskennellessäni huomasin, miten tärkeää oli kunnioittaa asiakkaiden kauneudenhoitotoimenpiteitä. Kauniin vaatteen pukeminen tai huulipunan lisäys toi todella monelle hallinnan tunteen omasta elämästään. Joskus omaan kehoon vaikuttaminen sairaudesta johtuen saattoi olla hyvinkin työlästä, mutta se ei estänyt omasta ulkonäöstä huolehtimista. Kun edes johonkin pystyi vaikuttamaan, toivo muidenkin asioiden parantumisesta lisääntyi. Kiinnostuminen omasta ulkonäöstä toi myös tärkeää tietoa asiakkaan henkisistä voimavaroista ja siitä tarvittiinko fyysisen kuntoutuksen lisäksi kentiäs jotakin muuta apua.

Kaikessa voi toki vetää överit, niin myös  ulkonäöstä huolehtimisessa.  On huolestuttavaa jos omasta ulkonäöstä ei olla kiinnostuneita millään tavalla, mutta myös jos kauneudenhoitorutiinit vievät tilaa muulta elämältä ja saavat pakonomaisia piirteitä. On tärkeää löytää kultainen keskitie, aivan kuten muissakin terveyden huoltamiseen liittyvissä toimenpiteissä.

Ulkonäön hoitaminen ei ole pinnallista vaan kertoo ihmisen hyvinvoinnista. Kehoittaisin siis jatkossakin pitämään ripsiväripuikot käsissä  sekä sutimaan axea leukaperiin. Kauneus on osa terveyttä ja terveys osa kauneutta!