Viime kesän mökkireissulla minulla oli mukanani Kotiliesi-lehti. Sitä lukiessani kiinnitin huomioni Saunayoga-artikkeliin, jossa oli ohjeet kotona suoritettavaan saunayogaharjoitukseen. En sillä kertaa toteuttanut harjoitusta, mutta idea siitä jäi kytemään mieleeni.

Lämpöä käytetään kuntoutuksessa esihoitana esimerkiksi hieronnan yhteydessä. Lämpö lisää kudoksen verenkiertoa ja pistää näin aineenvaihdunnan jylläämään. Lämmintä kudosta on turvallisempaa ja asiakkaalle miellyttävämpää käsitellä. Lämpö myös rentouttaa kehoa. Näihin kolmeen fysiologiseen seikkaan perustuvat  kuntokeskusten hotstudioissa suoritetut venyttelytunnit. Kun venytellään lämpöisessä huoneessa, keho antaa paremmin periksi harjoitteille ja vammautumisen riski pienenee.

Eilen muistin tuon Kotilieden artikkelin ja panin tuumasta toimeen. Lämmitin saunan noin 40 asteikseksi ja sulkeuduin kylpyhuoneeseemme. Lukitsin vielä oven perässäni, jotta minua ei varmasti häirittäisi. Istahdin saunan lauteille ja aloitin harjoittelun. Ensin tein muutamia selkärankaa avaavia liikkeitä, jonka jälkeen kävin läpi  kehon isoimmat lihasryhmät pitkäkestoisin- sekä pumppaavin venytyksin.  Välillä kävin suihkussa virkistäytymässä sekä join vettä tasaiseen tahtiin.  Päätin harjoituksen kehon perusteelliseen kuorintaan.

Harjoituksen jälkeen oloni oli fantastinen. Tuntui kuin olisin kasvanut pituutta ainakin 5 senttimetriä. Mieleni oli todella rauhallinen. Kehonhuollon lisäksi sain hetken omaa ja hiljaista aikaa. Sain tilaisuuden pysähtyä yksikseni, vaikka koko perheemme oli kotona.

Lapsiperheen arjessa äidinrooli on päällä suurimman osan vuorokaudesta. Tämä on hyvin luonnollista, sillä pienokaisemme ovat täysin riippuvaisia meistä. Äidiksi tuleminen ja äitinä oleminen ovat ainakin itselleni maailman upeimpia asioita. Välillä kuitenkin kaipaan edes pieniä hetkiä, jolloin kukaan ei tarvitsisi minua tai hoivaani. Tarvitsen aikaa itselleni voidakseni hyvin. Eilinen kehonhuoltohetkeni saunassa oli juuri sitä. Luksusta omassa arkisessa ympäristössäni