Ruoka ja syöminen ovat asioita, jotka aiheuttavat nykyisin paljon keskustelua. Se on aihepiiri, joka  saattaa jopa kuumentaa tunteita. Käydessäni taannoin R-kioskilla, pysähdyin lehtihyllylle etsimään jotakin rentouttavaa luettavaa. Silmäilin naisten lehtien otsikoita ja totesin että valehtelematta jokaisessa oli jonkin näköinen ruokaan liittyvä otsikointi.

Syömisestä on tehty tänä päivänä jotenkin vaikeaa. Tuntuu että normaalin ja rennon ruokailun käsite haihtuu pikku hiljaa johonkin historiankirjojen uumeniin. Itsestäni tuntuu joskus siltä, että maailmassa vallitsee sellainen ajatus, että mitä hifimmin syöt, sen parempi ihminen olet.

Olen itse siitä onnellisessa asemassa, että minulla ei ole minkäännäköisiä ruoka-aineallergioita. Vatsani sietää hyvin maitotuotteita sekä suomalaista viljaa, joten minulla ei ole tarvetta sen suuremmalle erityisruokavaliolle. Olen jo aikoja sitten ottanut sellaisen linjan, että syön hyvin, normaalisti ja reilusti. Ja uskokaa tai älkää, se toimii. En kärsi ylipaino-ongelmista ja jaksan päivän aikana todella hyvin.

Aamuisin syön reilun aamupalan töissä. Tietysti kahvilla höystettynä. Lounasaikaan syön hyvän annoksen normaalia kotiruokaa. Pelkällä salaatilla en pärjää. Ennen kotiin lähtöä, nautin välipalan ja kotona laitan ruuan tulille, jonka nautimme yhdessä tyttäreni kanssa. Ruuan jälkeen taputamme  tyytväisenä vatsaamme ja sanomme yhteen ääneen: "Nyt on pikku massu pullollaan." Ilalla syön vielä iltapalaa jos on tarvetta, sekä herkuttelen. Kyllä, herkuttelen päivittäin enkä tunne siitä huonoa omaa tuntoa. En todellakaan omaa minkäänlaista ihme aineenvaihduntaa, vaan painonhallinta päivittäisestä herkuttelusta huolimatta perustuu siihen, että se pysyy kohtuudessa. Ja siihen auttaa vain ja ainoastaan normaali, säännöstelemätön syöminen päivän aikana.

 Toki omassakin ruokavaliossani valittsee tietyt  terveellisyyden lainalaisuudet, kuten se, että syön runsaasti kasviksia ja rasvanlähteeni ovat pehmeitä. Rajoituksia syömiseeni ei kuitenkaan  kuulu.Erityisruokavaliot ovat tarpeen erialaisissa sairauksissa, allergioissa sekä myös kovaa treenaavilla urheilijoilla. En ole ravintotieteilijä, joten en halua puhua aiheesta sen enempää. Jätetään se puoli ammattilaisille. Haluaisin itse tuoda vain esille sitä, että ruoka on polttoaineen lisäksi elämään kuuluva ja hyvinkin sallittu nautinto!