15. huhti, 2014

 

Haluaisin harrastaa joogaa säännöllisesti. Sitä kaipaisi kehoni sekä myös mieleni. Valitettavasti työ-ja perhe-elämän aikataulut tulevat haaveeni esteeksi. Toki pystyn käymään joogatunneilla todella säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta viikottainen harrastaminen ei tule tällä hetkellä kuuloonkaan.

Jokainen keho kaipaisi säännöllistä liikkuvuusharjoittelua, oli sitten kyse aktiivikuntoiliasta tai ihan vain ei niin aktiivisesta istumatyöläisestä. Liikunnan aikana lihakset supistuvat ja jos niitä ei säännöllisesti huolleta, ne jäävät hieman supistuneeseen olotilaan jolloin nivelten liikeradat rajoittuvat ja vammautumisen riski kasvaa. Istumatyöläisellä vaihtumattomat asennot aiheuttavat lihasten kiristymistä ja ryhtimuutoksia, jotka johtavat myös erilaisiin tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin.

Myös säännöllinen  rentoutuminen ja hiljentyminen on tärkeää. Itse ainakin huomaan, että kun olen päivän hälyn ja äänien keskellä ja jos vielä jatkan samaa tahtia kotona esimerkiksi television taustamelua kuunnellen, rauhoittuminen illalla on hyvin vaikeaa. Yllätän itseni tällaisen päivän iltana  pyörimästä sängystä. Uni ei meinaa löytää omistajaansa, sillä mieli pyörii  tuhannella kierroksella.

Ratkaisuni ongelmaan on yksinkertainen, kotona suoritettava venyttely ja rentoutuminen. Harjoitus on helppo suorittaa raskaankin päivän jälkeen, sillä se ei vaadi  ponnisteluja ja lopputuloksena on rentoutuneenpi keho sekä mieli. Aloitan harjoituksen kun tyttäreni on mennyt nukkumaan. Suljen tietokoneen ja television sekä himmennän valoja. Joskus sytytän kynttilän tuomaan rauhoittavaa tunnelmaa. Aloitan harjoitteet muutamalla selkärankaa avaavalla liikkeellä, jotka toimivat myös lämmittelynä. Tämän jälkeen käyn läpi rauhallisilla pumppaavilla venytyksillä alaraajojeni isoimmat lihasryhmät sekä rintalihakset. Loppuun teen vielä muutaman selkärangan rauhallisen kierron sekä olkaniveliä avaavan liikkeen. Harjoitusten jälkeen jään selinmakuulle kuulostelemaan omaa olotilaani ja rauhoittumaan.

Harjoitus kestää ajallisesti noin 20-30 minuuttia. Harjoituksen jälkeen olo on lämmin ja hengitys kulkee paremmin. Mieli on rentoututunut, sillä harjoitus on antanut aikaa myös pääkopan rauhoittumiselle. Harjoitusiltoina unta ei tarvitse etsiä.