Viimeaikoina lehdissä on ollut hyvin paljon uutisia eri firmojen yt-neuvotteluista sekä siitä, miten Suomen talous on epävakaalla pohjalla. Talouden korjaamiseksi on esitetty erilaisia leikkauksia, jotka koskevat muun muassa lapsiperheitä. Itseäni uutiset ahdistavat ajoittain melko kovasti.

Työelämän epävakaus ja taloudellinen epävarmuus ovat todella merkittäviä työikäisten hyvinvoinnin huonontajia. Epävarmuus omasta työstä ja toimeentulosta vaikuttaa mielen tasapainoon, joka pahimmillaan voi johtaa vakaviinkin masennus-ja ahdistustiloihin. Perheellisillä aikuisen huono olo heijastuu valitettavasti usein myös lapsiin. He peilaavat itseään aikuisen kautta ja muodostavat näin käsityksen itsestään suhteessa ympäröivään maailmaan. Ahdistuneen aikuisen seurassa kuva muodostuu hyvinkin epävakaaksi.

Elämän epävarmoissa tilanteissa omasta terveydestä huolehtimisen painoarvo korostuu. Terve ihminen kestää paineita ja stressaavia tilanteita paremmin. Liikunta on erinomainen keino stressin lievityksessä. Liikunnan aikana keho tuottaa mielihyvää lisääviä hormoneita ja huolta aiheuttavat ajatukset katkeavat ainakin hetkeksi. Liikunta vaikuttaa positiivisesti myös unen laatuun sekä helpottaa nukahtamista. Levännyt mieli ei ahdistu kovin helposti ja on luovempi etsimään uusia ratkaisumalleja oman elämäntilanteen helpottamiseksi. Terveellinen ruokavalio takaa taas kaikki riittävät aivoja ja kehoa tukevat ravintoaineet.

Tässä hetkessä jaksamisen lisäksi on tärkeää ajatella myös tulevaa. Epävarma elämäntilanne ei jatku ikuisesti. Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä. On tärkeää olla riittävän hyvässä kunnossa uusia työ- tai opiskeluhaasteita varten. Tämän lisäksi on ajateltava jälkikasvuamme. 90-luvun laman aikana eläneiden lasten kokemukset näkyvät vielä tänäkin päivänä. Useat omassa elämäntilanteissaan huonosti voinneiden aikuisten lapset oireilevat psyykkisesti nyt 2000-luvulla. Haluammeko saman historian jatkuvan, vai katkaisemmeko noidankehän ajoissa? Oma äitini sanoo usein: "oli elämässä sitten iloa tai surua, syödä täytyy kuitenki". Tämä lause muistuttaa itseäni siitä, miten tärkeää oman terveyden huoltaminen on  kaikissa elämäntilanteissa.